Skip to main content
arab strap indie band

Arab Strap

arab strap indie band

Er det noe vi alltid kan sette pris på, så er det unike band-navn. Derfor forteller vi om det skotske indie-rock bandet Arab Strap som kom sammen i 1995. Dette bandet har to hovedmedlemmer som begge kommer fra Falkirk i Scotland, men er involvert med andre musikere også. De som kanskje ikke har hørt om dette bandet allerede kan få bandets stil forklart ved at de spiller både slowcore, alternativ rock og indie rock. Dette har sørget for at de var en sentral del av Glasgow sin innflytelse i musikkens verden på slutten av 1990-tallet.

The Boy with the Arab Strap

De to kompisene Malcolm Middleton og Aidan Moffat vokste opp sammen i Falkirk og hadde begge en stor interesse og forkjærlighet for band som var signert av Drag City. Dette var musikere som Will Oldham og Smog som en gang gikk under navnet Palaca Brothers. Dermed bestemte disse vennene seg for å begynne et samarbeide i 1995 og deres debutalbum var klart til å utgis allerede året etter med tittelen The Week Never Starts Round Here. Det var på dette tidspunktet at David Gow og Gary Miller også ble en del av bandet og sørget for en mer dynamisk opplevelse i bandets live-opptredener som startet kort tid etter.

Iløpet av 10 år fikk Arab Strap samarbeidet med en rekke ulike musikere sånn som Stacey Sievewright, Jenny Reeve, Stuart Murdoch og Adele Bethel. Bandet klarte å skape sine egne karakteristiske trekk gjennom personlige og ærlige tekster i sine sanger. Noe som også sørget for at bandet hadde unike trekk var det at bandet sang sine tekster på skotsk.

De første to albumene fra Arab Strap ble lansert i 1996 og 1998 med titlene The Week Never Starts Around Here og Philophobia. Så var det klart for et live album i 1999 med tittelen Mad for Sadness, men etter disse albumene gikk bandet i en ny retning og en mer raffinert musikalsk stil. Likevel holdt de fokuset på sine tekster på dop, alkohol og eksistensielt berøvet seksualitet. For å holde seg innenfor det samme temaet, spilte Moffat også inn som en solo artist under navnet Lucky Pierre, noe som er sleng for mannen i midten av en homofil trekant.

Den 9. september i 2006 annonserte bandet gjennom deres nettside at de skulle gå hvert til sitt. Samtidig bestemte de seg for å feire 10 år siden deres første album ble lansert med et samle-album, Ten Yeard of Tears. På slutten av det året reiste de også på turne i Europa for aller siste gang og hadde sin siste konsert den 17. desember 2006 i Japan.

Kommer tilbake igjen

Dersom vi plutselig hopper frem til 2011 bestemte Aidan Moffat og Malcolm Middleton seg for å lansere sin egen versjon av Slow Club sin nyeste singel, Two Cousins. De kalt sin versjon for Two Cousins 1999. De var derimot fast bestemte på at dette ikke var noen tegn på at Arab Strap hadde funnet sammen igjen, det var bare two karer som en gang var Arab Strap som bestemte seg for å spille inn sin egen musikk.

Bare to år senere i et intervju april i 2013 gikk Middleton ut og sa at han var åpen for ideen om fremtidige konserter, men lovte ikke noe om noen nye album fra Arab Strap. Den 11. juni i 2016 dukket det plutselig opp en helt ny nettside for bandet med nedtelling og kun en tekst som viste “Hello Again” noe som selvsagt skapte grunn til å tro at bandet kom sammen igjen. Den 15. juni kunne de bekrefte at de har gått sammen igjen for tre show i Manchester, London og Glasgow som skal skje i oktober.

Bandets medlemmer:

-Aidan Moffat
-Malcolm Middleton

LATEST POSTS